Finn fram sykkelen, det er vår!

Vurderer du å satse på sykkel? Å sykle, i stedet for å kjøre bil til jobb, gir enorme gevinster. Er du klar over alle fordelene?

Det skal lite fysisk aktivitet til for å oppnå store helsegevinster. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefaler 30 minutters aktivitet om dagen. Da er det ikke snakk om knallhard trening, men for eksempel en sykkeltur til og fra jobb.

Sykling er en enkel og skånsom form for mosjon. Når du sykler bruker du de store muskelgruppene. Likevel er sykling mykt for kroppen. Du utsettes ikke for de samme belastningsskadene som for eksempel ved jogging.

Frisk og opplagt
Sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helse er godt dokumentert. Sykler du en halv time hver dag reduseres risikoen for å få type 2-diabetes, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, ulike kreftformer samt muskel- og skjellettlidelser. Sykling har også effekt i behandlingen av flere av disse sykdommene.

Fysisk aktive lever i gjennomsnitt lenger enn fysisk inaktive. For eksempel kan en fysisk inaktiv 30- åring som starter å sykle en halv time hver dag leve opp til åtte år lenger på grunn av mosjonen.

En sykkeltur demper stress og virker positivt på psyken. Regelmessige aktivitet gir velvære, bedre selvfølelse og demper angst. Når du sykler frigjøres kroppens eget vellyst- og overskuddshormon, endorfin. Sykkelturen blir dermed en kilde til glede og avkopling.

Forskning viser til og med at en halv times daglig aktivitet gir bedre søvnkvalitet.

Rimelig og effektivt
Den viktigste grunnen til å begynne å sykle er at du får bedre helse, men sykling gir også mange tilleggsgevinster.

Å sykle er rimelig. Du slipper utgifter til drivstoff og parkering. I tillegg unngår du køer og stress med å finne parkeringsplass. Du sparer miljøet, sykkelen skaper verken støy, asfaltstøv eller avgasser.

Sykkelen er et unikt fremkomstmiddel. En av menneskehetens største oppfinnelser. På sykkelsetet kan du omsette menneskelig energi på en glimrende måte. Det er trolig den mest effektive måten å bruke kroppen på. En syklist bruker for eksempel energi tilsvarende 1,5 liter bensin på strekningen Trondheim – Oslo.

På sykkelsetet kommer du også tettere på livet. Du bruker sansene på et helt annet vis enn i bil. Når du sykler kjenner du virkelig at du lever. Du hører bekken som sildrer, fuglene som synger, kjenner lukta av hvitveis langs vegen eller av nybakt brød fra bakeren på hjørnet.

Den enkleste måten å bli fysisk aktiv på er å legge mosjonen inn i de daglige rutinene. Da er en sykkeltur til og fra jobb en genial løsning. Det går sannsynligvis fortere enn du tror. Visste du at du sykler hele fem kilometer på ett kvarter? Dessuten vil du oppleve tiden du sykler som god tid.

Tips for å komme i gang
Det kan være smart å starte med en liten vårsjekk av sykkelen. Få tak i en gammel oppvaskbørste, ei bøtte med vann og oppvaskmiddel. Så vasker du bort gammelt støv og skitt. Smør kjedet, og gi girvaiere og bremsevaiere et par dråper olje.

Pump opp godt med luft i dekkene og sjekk at bremsene virker. Skal du sykle i mørket, må du passe på at du har lys på sykkelen. Er dekkene eller bremseklossene veldig slitte, finner du alltids et sykkelverksted, eller en sykkelbutikk i nærheten med hjelpsomme folk.

Så er det bare å bestemme seg for å la bilen stå. Gi deg selv tid til å vende deg til å sykle. Starter du ”fra bunnen av” risikerer du å kjenne litt i knærne de første gangene, men ta det med ro i starten. Etter hvert klarer du det meste. Det er viktig å nyte turen. Tenk på at selve tiden du bruker til å sykle er verdifull. Hverdagen blir roligere, sykkelturen kan bli noe å glede seg til.

Ikke la deg irritere av andre trafikanter. De fleste bilførere er høflige og hensynsfulle, men pass på å bli sett. Se de andre trafikantene i øynene og gi de et smil. Da er du sikker på at de ser deg, og du får garantert et smil tilbake.

Aldri har det vært mer trendy å trimme enn nå. Kommer du i gang med daglig sykling, blir du kanskje både attraktiv og fornøyd?

Kilder: Helsedepartementet og Statens vegvesen

En kommentar om “Finn fram sykkelen, det er vår!

  1. Jeg sykla hjem i dag i regnværet. 8 km til jobb på morraen, 13 km omvei hjem. Og det var kaldt og surt på morraen, og kaldt og vått hjem igjen. Og jeg satt og koste meg over farta i utforbakkene og det som er igjen av krefter i gamle ben i motbakkene. Så jeg underskriver herved: Man blir glad av å sykle! :))

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s