Sett ditt liv i bevegelse

Foto: Knut Opeide
Foto: Knut Opeide

Når du setter deg på sykkelen om morgenen, så er du ikke alene. Du er en del av en global bevegelse som speiler en verden i forandring.

USA
I New York har de begynt å sykle til jobben. I løpet av de siste tre årene har bystyret i New York anlagt 350 km sykkelveg med stor suksess. Antall syklister på Broadway stiger stadig.

Frankrike
Bysyklene gjorde sin entre i Paris i 2007, og da var det langt fra alle som trodde på at framtidens baguetter skulle fraktes på to hjul. Men franskmennene både kan og vil sykle, og bysyklene deres er virkelig gode å sykle på. Dessuten har de lås og lykter.

Israel
Den Israelske sykkelkulturen er i rivende utvikling. På få år har mountainbike blitt en folkesport. Israelerne boltrer seg for tiden i smart sykkelutstyr og dyre mountainbikes. En interessant sideeffekt av dette er at hverdagssykling også er i ferd med å bli en del av gatebildet i flere byer.

Grønland
Grønland har kanskje ikke verdens største potensial som sykkelland. Likevel har ting begynt å flytte på seg også der. I 70-årene lo man av voksne som syklet. Nå har folk i Nuuk så smått tatt sykkelen til seg, i alle fall som statussymbol blant tenåringer.

Malawi
Hvis valget står mellom et liv i prostitusjon eller et liv som syklist og grønnsaksselger, så vet de fleste godt hva de vil velge. Kvinnene i Malawi heller til det siste. For en kvinne i Malawi kan en sykkel bety at hun kan nå inn på markedet med sine landbruksprodukt før de blir ødelagt i varmen. Derfor satser flere hjelpeorganisasjoner nå på sykler.

Holland
Hollenderne bare kan det med tresko og sykler. I Holland foregår halvdelen av alle turer på under fem kilometer på sykkel. Landets byplanleggere har da også konsekvent favorisert syklister på bekostning av bilister i mange år. Det virker.

Danmark
Danskene er det mest syklende folkeferd i verden, nest etter hollenderne. Danmark er det første land i verden som har fått sin egen sykkelambassade. Det vil si et nettverk av organisasjoner, virksomheter og kommuner som setter fokus på sykkellandet Danmark ute i verden. Danmark har dermed blitt det store forbildet på bærekraftig byutvikling.

Norge
I Norge har vi satt oss et mål i Nasjonal sykkelstrategi 2010 – 19 om at sykkeltrafikken skal utgjøre 8 % av alle reiser. 80 % av barn og unge skal sykle eller gå til skolen og sykkeltrafikken skal dobles i byer og tettsteder. Vi er i bevegelse i Norge også.

Kilde: http://www.vcta.dk

En kommentar om “Sett ditt liv i bevegelse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s