Løpesykler: Snarveien til sykkelglede

En løpesykkel uten pedaler, kjede og tannhjul er sannsynligvis den smarteste måten å lære å sykle på.

SYKLER TIL FOTS: Vennene Signe (2) og Lauritz (3) storkoser seg med løpesykler på mykt underlag. Når ferden går ut av hagen, kommer hjelmene selvsagt på. Uka etter at dette bildet ble tatt, lærte Signe å sykle på vanlig sykkel med 16-tommers hjul. Det tok 10-15 minutter å få taket på selve tråkkingen. Etterpå syklet hun flere hundre meter uten hjelp.

Har du først lært å sykle, glemmer du det – som kjent – aldri. Uansett om det er mange, mange år siden sist:

Om du en gang fant den magiske balansen på to hjul, vil den garantert være der neste gang du prøver.

Der ligger syklingens hemmelighet for de som skal lære: Det handler om å knekke koden som lar deg balansere på to hjul i fart. Om å finne ut når du skal flytte vekten fra den ene siden til den andre, i små, fine bevegelser, helt til du finner flyten.

Har du barn selv, eller kjenner du kanskje en liten tass som en dag skal lære å sykle? En løpesykkel er en super start. Den kan tas i bruk helt fra toårsalderen.

Mange foreldre forteller at overgangen til vanlig sykkel går lettere og raskere slik, enn om barnet starter med støttehjul. De siste sesongene har utvalget løpesykler økt, mens prisene har gått ned.

For svært mange er likevel barnesykler med støttehjul fortsatt den første introduksjonen til sykling. Og for mange fungerer det fint. Få ting er like stort som å se mamma eller pappa finne fram verktøyet, skru av støttehjulene og erklære at nå er du stor nok – nå kan du prøve uten!

Men for mange tar det litt tid å avlære seg den lille uvanen som støttehjulene lett skaper: Følelsen av at du alltid kan ta en pause fra balansepunktet ved å lene deg til siden. 

Når den tryggheten skrus av, kan det kreve noen ekstra runder å bygge opp tryggheten som kommer fra en ferdig innlært balansekunst.

Barn som starter med løpesykler, får et forsprang: De lærer balansekunsten raskere, helt uten støttehjul.

Disse syklene har lave seter og ingen pedaler – det vanlige drivverket med kjede og tannhjul er borte. Siden begge føtter lett når bakken, er det enkelt å løpe i gang farten. Den teknikken er dessuten mer intuitiv enn å tråkke to pedaler i sirkel. Barna kan allerede løpe, og forstår raskt hvordan løpesykkelen fungerer.

SMÅTT OG GODT: Løpesykler kommer i mange versjoner. Prisene varierer fra rundt 400 kroner til rundt 1500 for de mest påkostede.

På løpesyklene er det barnas egne bein som fungerer som støttehjul, og det går ikke lang tid før de små løfter begge beina når de får opp farta, og kjenner gleden ved å trille et stykke helt uten hjelp. 

Noen tips på veien:

  • Begynn med setet så lavt at barnet lett kan plante begge føttene trygt i bakken
  • Straks barnet får tak på teknikken og får opp litt fart, løft setet bittelitt høyere
  • Når setehøyden krever helt strake bein for å nå nedi, er det enklere å holde farten
  • Husk å flytte opp setet i takt med at barnet vokser, det går fortere enn du tror!
  • Velg løpesykkel med størst mulig hjul, de ruller lettere over ujevnheter
  • En sperre som hindrer styret i å gjøre for stort utslag til siden forebygger vonde tryn

Tekst og foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

PS: Løpesykler handler om lek og mestringsglede, men kan gå riktig fort også. Sjekk tempoet til disse unge løpesyklistene på BMX-banen i Tulsa, Oklahoma!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s