Et sete for deg?

Sitter du godt? Ikke? Rasmus Leiro har noen tips til deg som gjerne vil sitte bedre på sykkelsetet. Visste du for eksempel at harde seter kan være mer komfortable enn de aller mykeste?

Hei Rasmus. Det er mange som forteller at de sitter vondt på sykkelsetet sitt. Har du noen råd som kan få dem til å sitte skikkelig godt?

RASMUS: Sykkelseter kan virke nesten skremmende små og harde, særlig når du kommer rett fra et bredt og mykt bilsete! Men det er fullt mulig å sitte ordentlig godt på en sykkel, så lenge du er oppmerksom på noen små, men smarte detaljer.

Hva er den aller, aller viktigste detaljen?

RASMUS: Den viktigste detaljen er at setet passer til bakenden din, og er montert i rikig vinkel. Det var kanskje én detalj for mye?

Det var to, ja. Men hvor vanskelig kan dette være? Vi hører aldri om slike ting når vi skal sette oss i et bilsete?

RASMUS: Hvis bilsetene også var på størrelse med et par brødskiver, hadde det nok vært et tema der også. Men sykkelsetet ditt er lite med god grunn: Det skal ikke være i veien for beina dine når de beveger seg opp og ned, det skal være lett å komme seg av når du stopper – og det bør ikke være for tungt.

Samtidig skal det være bredt nok til å gi deg god støtte for rumpa, uten å klemme på feil steder, mens du hviler det meste av kroppsvekten din akkurat der. Det er ikke rart at gode sykkelbutikker bruker litt ekstra tid på å justere setet når kundene skal hjem med ny sykkel.

NOE FOR DEG? Det finnes seter for enhver bak. Noen er lette og smale, noen er brede og tunge. Alle har sin misjon, og det lønner seg å prøvesitte ulike modeller i butikken for å finne noe du liker. Dette er en ekstra komfortabel modell, med spiralfjærer, fra Brooks. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Men om jeg sitter vondt på en sykkel jeg forlengst har kjøpt; hvor skal jeg begynne?

RASMUS: Du kan begynne med å sjekke om setet står i vater. Prøv å justere det så det ligger helt flatt. Deretter må det ikke være for høyt. Rumpa di skal sitte helt i ro og ikke skli fra side til side for å la deg nå pedalene. Det bør heller ikke være for mykt!

Hvorfor i all verden bør ikke setet være for mykt?

RASMUS: Fordi et veldig mykt sykkelsete vil gjøre at rumpa di ikke sitter helt stille der, men stadig beveger seg bittelitt omkring. Noen setter for eksempel på tykke setetrekk med gelefyll for å sitte bedre. Men da sitter de mer ustødig: Rumpa sklir litt rundt mens du sykler, og det kan fort oppstå gnissing mellom klærne og huden din, som for mange lett blir ubehagelig. Du trenger et fast og stødig underlag når resten av kroppen skal bevege seg. Ingen vil vagle på en stor, myk pute mens de tar i for å ro en båt.

Så et hardt sete er altså bedre?

RASMUS: Ikke automatisk! Det som teller er at bredden og fasongen passer til kroppen din og måten du sykler på.

Det må du gjerne forklare nærmere.

RASMUS: Har du et bredt bekken, trenger du et bredere sete for å få nok støtte. Liker du å sitte godt framoverlent, kan du ha det fint med et smalere sete – siden lårene dine da får bedre plass til å bevege seg fritt, og mer av kroppsvekten hviler på styret.

ENKELT TRIKS: Den gode, gamle plastposen er fortsatt smart å ha med seg i usikkert vær. Den gjør at setet ditt varer lenger, og ikke minst: Det lar deg sykle hjem med tørr buksebak etter et regnskyll. Foto: dutchamsterdam.nl på Flickr/CC

Hvis du sitter helt oppreist og sykler med rak rygg, vil nok et bredere sete være best uansett kroppsbygning, fordi nesten all kroppsvekten din plasseres på setet og bare bittelitt av den hviler på styret.

Det er flere faktorer som betyr noe, men det finnes seter for alle! Spør du erfarne folk i en god sykkelbutikk, kan de hjelpe deg å finne et som passer.

Du sa også at setet bør stå i vater. Hvorfor er det viktig at setet ikke peker verken opp eller ned?

RASMUS: De aller fleste seter er laget for å brukes slik, i en vannrett stilling. Når setet er i vater, hviler kroppen din trygt oppå – uten å gli verken bakover eller framover.

Peker setetuppen ned, vil kroppen din skli litt framover, slik at du må bruke armene å holde igjen med. De som sykler slik, får lett stive og vonde skuldre.

Peker setetuppen opp, må du bøye bekkenet og krumme ryggen litt ekstra for å nå fram til styret. Det er anstrengende for korsryggen, og ikke godt for rumpa heller. Jeg sier ikke at alle seter må stå hundre prosent i vater, her er det alltid rom for litt variasjon. Men prøv det først og se om det hjelper.

Har du noe favorittsete selv?

RASMUS: Jeg liker lærsetene fra engelske Brooks. De kommer i mange ulike bredder, og har blitt laget på samme måte i over hundre år. Setet er laget med knallhardt, tykt lær som langsomt mykner opp og former seg etter kroppen din i løpet av noen ukers bruk. Derfor blir de etterhvert utrolig komfortable, som et par velbrukte skinnsko.

SMART: Lærsetene fra Brooks har blitt laget på akkurat samme måte i over hundre år. De leveres med fuktighetskrem og strammeskrue. Kremen holder læret mykt og smidig, og skruen bruker du når læret etterhvert strekker seg. Slik kan du selv justere hengekøye-faktoren på setet. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

En strammeskrue på undersiden lar meg strekke læret etterhvert som det mykner, så setet ikke blir slapt. Det sørger for at disse setene kan brukes lenge. Jeg har snart brukt opp setet jeg kjøpte i 1987, men det er fortsatt knallgodt å sitte på. Da konkluderer jeg med at det var verdt noen hundrelapper ekstra i innkjøp.

Sykkeltipset neste uke:
Rasmus om å velge vedlikeholdsfri sykkel

Tekst og foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Reklamer

2 kommentarer om “Et sete for deg?

  1. For å gjøre det litt vanskeligere, men adskillig mer komfortabelt kan det nevnes at de bredere modellene til Brooks B66/67/68/etc helst bør ha tuppen pekende noe oppover for å fungere best

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s